Rolex ”Gilt” kellotaulut 1962-67

Gilt termi vintage rannekelloissa tarkoittaa yleisesti, että kellotaulun tekstit ja numerot ovat pääosin kullanvärisiä.

Rolex käytti gilt-kellotauluja erityisesti Submariner, GMT ja Explorer malleissa vuosina 1962-1967. Gilt-kellotaulujen valmistusprosessi poikkesi selvästi normaalien tampopainettujen kellotaulujen valmistuksesta. Prosessina menetelmä oli huomattavasti monimutkaisempi ja hitaampi mistä johtuen siitä luovuttiin suhteellisen nopeasti.

Gilt-menetelmässä kellotaulun pohjametallin päälle maalattiin kiiltävä ja kova emalimaali. Tämän jälkeen käytettiin ainakin kahta eri menetelmää.

Varhaisissa gilt-kellotauluissa mustan pohjamaalin päälle tehtiin negatiivimaski, joka sisälsi kirjaimet ja numerot. Tämän jälkeen taulu syövytettiin. Puhdistuksen jälkeen tauluun muodostuneet numero syvennykset kullattiin lehtikullalla tai hopeoitiin lehtihopealla. Mikroskoopilla tutkittaessa vanhemmissa gilt-kellotaulussa näkyykin kirjaimien kohdalla syvennykset.

Myöhemmissä gilt-malleissa kultaus tai hopeointi tehtiin suoraan maalipinnan päälle ilman syövytystä. Kultaukseen käytettiin maskia kuten syövytyksessäkin. Näissä kellotauluissa ei ole nähtävissä syvennyksiä tekstin/numeroiden kohdalla. Joskus kultauksen lisäksi tauluun lisättiin muita elementtejä valkoisella maalilla kuten Rolex Submariner gilt-underline mallissa.

Molemmissa menetelmissä kellotaulu suojattiin paksulla lakkauksella kultauksen jälkeen. Lakkaus suojasi herkän kultalehti pinnan ja esti hopeoitua pintaa oksidoitumasta. Lakkauksen päälle lisättiin vielä loistemassa joko tampopainomenetelmällä tai suoraan käsin maalaamalla.

Rolexin myöhemmät kellotaulut 1967-

Vuodesta 1967 alkaen Rolex siirtyi käyttämään kokoonaan tampopainomenetelmää. Siinä kellotaulun pohjametallin päälle tehdään aluksi pohjustus ja maalaus. Vuosina 1967-1983 pohjamaalaus oli mattapintainen ja vuodesta 1984 alkaen kiiltäväpintainen. Maalauksen päälle siirretään painotyynyllä kaikki tekstit ja numerot taulua varten kaiverretusta painolevystä. Kaikki tekstit ovat kellotaulun maalauksen päällä. Tämä menetelmä on yhä käytössä lähes kaikilla valmistajilla.

Muut kellovalmistajat

Rolexin lisäksi gilt-kellotauluja käyttivät myös useat muut kellovalmistajat. Näitä tauluja löytyy mm. seuraavilta merkeiltä: Zenith, Heuer, Universal, Longines ja Omega.

Rolex Submariner gilt-underline. Kuva: Bukowskis