Aarne Honkavaaran Rolex rannekellot vuosilta 1964 ja 1965

Aarne Honkavaara oli oli jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja, Suomen jääkiekkoilun “Grand Old Man”. Honkavaara pelasi hyökkääjänä Suomen maajoukkueessa vuosina 1946–1953. Hänen edustamansa jääkiekkoseurat olivat Tampereen Ilves ja Tampereen Kisa-Veikot. Aarne Honkavaara oli parhaimmillaan sekä SM-sarjan että Leijonien johtava pelaaja, paras maalintekijä ja kapteeni. Honkavaara toimi myös sekä seurajoukkueensa että Leijonien valmentajana. Hän aloitti lajin tilastoinnin Suomessa ja toimitti ja julkaisi Jääkiekkokirjaa vuodesta 1960 alkaen.

Hänen pelaajauransa päättyi maaottelussa Puolassa 1953 kun vastustajan pelaaja kaatui hänen päälleen ja minkä seurauksena sääriluu murtui pahoin. Loisteliaan peliuransa jälkeen Honkavaara valmensi Suomen huipulla. Ilveksen valmentajana hän vei seuran kolmeen SM-kultaan. Leijona-luotsina Honkavaara toimi neljissä MM-kisoissa ja apuvalmentajana kolmissa kisoissa sekä Innsbruckin olympiakisoissa 1964.

Honkavaara kuului suomalaisen jääkiekon pioneerisukupolveen. Hänen tehotilastonsa SM-sarjatasolla ovat ylittämättömät: 62 ottelua, 143 maalia, 61 syöttöä. Leijonissa Honkavaara laukoi lyömättömät 46 maalia 47 ottelussa.

 

Rolex Fairplay Cup rannekellot

Aarne Honkavaara sai valmentajauransa aikana kaksi Rolexin palkintokelloa. Ensimmäisen 1964 kun Suomen maajoukkue voitti Innsbruckin Olympialaisissa Fairplay Cupin. Kisojen sponsorina toiminut Rolex lahjoitti cupin voittajille Rolex Oyster Perpetual Date ref. 1500  kronometri rannekellon.  Kellossa oli Rolexin “riveted” ref. 7835/57 teräsranneke. Kello toimitettiin Rolexin vaaleanvihreässä laatikossa johon kuului C.C.M Art Ross Hockey League Puck, puinen miniatyyri jääkiekkomaila ja Rolexin punainen kronometri tagi sekä Rolex Fairplay Cup hopeapokaali.

Vuonna 1965 suomen joukkue voitti  Helsingissä järjestettyjen MM kisojen Fairplay Cupin. Rolex oli yhä sponsorina ja palkintokello oli vastaava kuin Insbrukissa eli Rolex Oyster Perpetual Date, ref. 1500.  Tässä kellossa oli Rolexin “riveted” ref. 7205/57 metalliranneke.  Kellon mukana tuli myös alkuperäinen Rolex Fairplay Cup laatikko. Laatikkoon kuului Tyer Rubber Company, Art Ross Hockey League Puck, miniatyyri jääkiekkomaila ja Rolexin tagit.

Molemmat kellot olivat kooltaan 34mm ja niissä oli takapohjassa kaiverrus World Ice Hockey Championship Innsbruck 1964  ja World Ice Hockey Championship Helsinki 1965.

 

Fair Play Cup

IIHF esitteli Fair Play Cup palkinnon Itävallassa v. 1927. Palkinto päätettiin myöntää joukkueelle joka sai vähiten rangaistuksia turnauksen aikana. Ensimmäinen Fair Play Cup palkinto myönnettiin Belgian maajoukkueelle v.1927. Rolex oli useina vuosina sponsoroimassa tätä palkintoa.

Lähteet:  Kirja: Dynamo-rakkaudesta jääkiekkoon, Aarne Honkavaara ja Pasi Mennander, 2002. Suomen Jääkiekkomuseon verkkosivut ja Wikipedia.