Keitä olemme

Kelloseppä Vesa Hyvärinen

Valmistuin kellosepäksi vuonna 1997 ja pääsin heti töihin kelloliike Widemarkille, jossa tehtäväni oli vastata antiikkikellojen restauroinnista ja huollosta. Ajan myötä vahvistui ajatus perustaa oma liike, jossa laatu ja työvälineet olisivat huippuluokkaa.

Perustin Longitudin vuonna 2004 ja etsin työhuoneelleni välineistön, jolla pystyin valmistamaan kelloihin lähes kaiken mitä oli tarpeen. Vuodesta 2006 alkaen aloimme ostaa ja myydä antiikkikelloja ja valikoituja rannekelloja. Vähitellen siirryin antiikkikelloista enemmän rannekellojen maailmaan. Liikkeen valikoiman fokus on koko ajan ollut ensisijaisesti vintage rannekelloissa joissa on historia ja tarina.

Kellojen ohella olen aina ollut kiinnostunut korkealaatuisista historiallisista laitteista. Kelloista, kiertoratamalleista, maapalloista, optisista mittalaitteista ja mekaanisista linnuista. Meillä on ollut vuosien mittaan myynnissä hyvin harvinaisia mekaanisia erikoisuuksia, teleskooppeja ja maapalloja. Pyrin aina pitämään pienen, mutta hyvälaatuisen valikoiman näitä esineitä tarjolla myös tulevaisuudessa.

Minut valittiin vuoden kellosepäksi vuonna 2009 ja olen British Horological Institute:n Fellow jäsen.

Tulevaisuus

Jatkossa meillä on ajatus yhä parantaa sekä kellovalikoimaamme että työmme laatua. Tarvetta olisi myös löytää yksi taitava kelloseppä lisää työhuoneellemme. Olemme jatkuvasti pyrkineet parantamaan työtilojen ja kellosepäntyössä tarvittavien laitteiden laatua. Lähes kaikki kellosepät kun tuppaavat olemaan innostuneet myös työkaluista ja työmenetelmistä. Eteenpäin pitää päästä tai kuten Pop sanoi Luke Cagelle Never backward, always forward.

Longitudi

Longitudi on mekaanisiin rannekelloihin erikoistunut kellokauppa. Ostamme ja myymme laadukkaita rannekelloja. Ostamme valikoidusti myös antiikkelloja painottaen hankinnat tunnettujen kelloseppien 1700-1800-luvun harvinaisiiin signeerattuihin yksilöihin.

Kunnostamme kaikenlaiset rannekellot huippuluokan ammattitaidolla. Teemme myös restaurointeja ja konservointeja antiikkikelloille. Asiakkaitamme ovat mm. kelloharrastajat, kellokeräilijät, kaupunkien virastot, useat museot, valtion vierastalot ja usean maan edustustot.

Taustaa

Alkuvaiheessa teimme lähinnä antiikkikellojen restaurointeja. Asiakkaina olivat mm. Presidentinlinna, kaupunkien ja valtion virastot, useat museot, suurlähetystöt ja yksityishenkilöt. Toiminta laajeni koskemaan myös mekaanisten rannekellojen huolto- ja kunnostustöihin sekä samalla myös niiden ostoon ja myyntiin. Vähitellen painopiste on siirtynyt yhä laadukkaampien rannekellojen kunnostukseen ja myyntiin, kuitenkaan restaurointi ja konservointitöitä unohtamatta.

Nykyään Longitudi työllistää vakituisesti kaksi kelloseppää. Tämän lisäksi työllistämme useita muita huippuluokan käsityöläisiä: kelloseppiä, kultaseppiä, restauroijia ja konservaattoreita omissa yrityksissään. Periaatteena meillä on että kukaan ei voi osata kaikkea, joten jaamme työtä monille erikoisammattilaisille. Käytämme myös kelloseppien ja kellotehtaiden palveluita muualla Euroopassa ja tietenkin Sveitsissä. Näin voimme kunnostaa melkein mitä tahansa, jos se vain on järkevää.

Kellojen lisäksi meillä on jo kauan ollut myynnissä valikoituja antiikkiesineitä. Tämä esineistö on valittu laadun ja historian perusteella. Emme myy jäljitelmiä tai uustuotanto malleja, kaikki on meillä aitoa ja arvonsa säilyttävää esineistöä. Erityisesti meiltä voi löytää vanhoja maapalloja ja teleskooppeja sekä muuta erikoista esineistöä 1600-luvulta nykyhetkeen.

Konekanta

Olemme aina tehneet töitä kellojen ja laitteiden kanssa jotka vaativat uusien osien valmistusta. Tämän vuoksi konekantamme on suunniteltu tätä varten. Meillä on konehuoneen puolella Schaublinin/Lorchin sorvit, Sixis jyrsinkone, Elman kiillotuskone ja Elman tyhjiökellonpesukone. Seuraavaksi pyrimme parantamaan hionta/läppäys koneitamme Crevoisierin laitteilla. Puhdastilan puolella meillä on käytössä mm. Zeissin mikroskoopit ja Witchin kellojen testausvälineistöä. Kaikkea mitä modernissa kellosepänpajassa vaaditaan.