Zenith S.58 Mk1 sukeltajankello vuodelta 1959

Kuvaus

ZENITH S.58

Hyvin harvinainen Zenith S.58 sukeltajan rannekello vuodelta 1959. Mk1 -malli. Sn. 9435XXX. Kellossa on virheetön alkuperäinen musta kellotaulu radium-lumella ja alkuperäiset osoittimet. Teräskuori on erittäin hyvässä kunnossa. Nuppi on oikeantyyppinen signeeraamaton malli. Takapohjassa on kaiverrus S.58 ja ohut kaiverrus Kalle Achte.  Kuoren koko on 36.6mm.

S.28 mallissa on Zenithin cal. 120 manuaalivetoinen koneisto. Koneisto on juuri huollettu ja erittäin hienossa kunnossa.

Ranneke on meidän omasta mallistosta, jossa on Zenith:n alkuperäinen tähtimallin solki. Ei alkuperäistä laatikkoa/papereita.

Kellolla on 12kk huoltotakuu.

S.58

Zenith esitteli S.58 sukeltajankellon vuonna 1958. S.58 nimen tarkkaa etymologiaa ei tunneta, mutta sen arvellaan tulevan sanasta Super water resistant tai mahdollisesti Scaphandre, joka on tarkoittaa ranskaksi sukellusta. S.58 mallia valmistettiin neljänä eri versiona ja neljällä eri koneistolla. Vain Mk1 mallissa oli Zenith cal. 120 manuaalivetoinen koneisto. Seuraavissa Mk2-Mk4 malleissa käytettiin automaattikoneistoa.  Kaikki S.58 mallit ovat harvinaisia, mutta Mk1 on niistä harvinaisin. Se oli tuotannossa vain vuosina 1958-59, alle kahden vuoden ajan. Tarkkoja valmistusmääriä ei tiedetä, mutta näitä kelloja on hyvin harvoin tarjolla.

Kalle Achté

Kellon ensimmäinen omistaja on todennäköisesti ollut Professori Kalle Achté.

Kalle Achté (1928-2019) oli suomalainen psykiatri, psykoanalyytikko, Helsingin yliopiston psykiatrian professori ja HYKSin psykiatrian klinikan ylilääkäri vuosina 1969–1991.

HS:ssä julkaistussa muistokirjoituksessa 25.2.2019 hänestä kerrotaan mm. seuraavasti:

Ahkeruus, työn arvostus ja isänmaallisuus olivat Achtén keskeisiä arvoja. Koulupoikana Lahdessa hänet tunnettiin urheilevana, sanavalmiina ja kilpailuhenkisenä kaverina. Achté oli himoliikkuja: hän juoksi, hiihti ja souti yksin ja yhdessä muiden kanssa.  Kun häneltä oli kysytty syntymäpäivähaastattelussa onnellisuudesta, hän oli vastannut: ”Onnellinen on ihminen, jota eivät syyllisyydentunteet paina ja jolla on hyvät ihmissuhteet”.