Universal Tri-Compax “Exotic Slate” vuodelta 1968-69

Kuvaus

UNIVERSAL TRI-COMPAX EXOTIC

Hyvin harvinainen Universal Tri-Compax “Exotic Slate” vuodelta 1968-69. Ref. 81101/3. Täysin alkuperäinen kokonaisuus. Alkuperäinen musta takymetri bezel, tritum kellotaulu ja -osoittimet. Kellotaulussa on normaalin aikanäytön lisäksi kronografi, kuukausi, kuukaudenpäivä, viikonpäivä ja kuunkierto. Kellossa on Martelin valmistama cal.281 manuaalivetoinen komplikaatio koneisto. Alkuperäinen Universal teräsranneke. Takapohjassa on selvästi näkyvissä ref. ja sarjanumero. Ei laatikkoa/papereita. Kuoren koko on 36mm.

Kello on komissiomyynnissä. Kello on arvokas, hinta pyydettäessä.

Ensimmäinen 1960-luvun Universal Geneve Tri-Compax malli oli Panda tauluinen ref.881101/01, jota kutsuaan keräilijöiden keskuudessa nimellä “Eric Clapton” (muusikko Eric Clapton käytti kysestä mallia). Sen sisarmalli käänteisellä tauluvärityksellä sai kutsumanimen “Evil Eric Clapton”. Nämä mallit olivat tuotannossa vuosina 1964-65. Ensimmäisiä malleja arvellaan tunnettujen sarjanumeroiden perusteella valmistetun maksimissaan 1000kpl versiota kohden.

Tri-Compax Exotic mallit esiteltiin vuonna 1968. Exotic malleja oli myös kaksi erilaista. “Exotic Slate” eli tämä meillä esillä oleva sini-harmaa malli sekä “Exotic Teal” jossa kellotaulu oli kokonaan sinivihreä. Kokonaistuotantomäärän arvellaan olleen 250-300 kpl/tauluversio. Tällä hetkellä näitä ”Exotic Slate” malleja arvellaan olevan jäljellä alle 25kpl koko maailmassa, eli kyseessä on poikkeuksellisen harvinainen yksilö.

Universal Geneve

Universal Watch yrityksen perustivat sveitsiläiset Ulysse Georges Perret ja Numa-Emile Descombes vuonna 1894. Kellovalmistaja muutti 1919 Le Loclesta Geneveen jossa 1960-luvulla Universal Watch vaihtoi nimensä muotoon Universal Geneve. Universal tuli tunnetuksi laadukkaiden kronografien valmistajana. Erityisesti 1940-50-luvulla he valmistivat paljon erilaisia kronografeja sekä kulta että teräskuoriin. Kaikkein tunnetuimmat mallit UG valmisti kuitenkin 1960-luvulla. Tuolloin he toivat tuotantoon kehittyneimmät Compax, Uni-Compax, Tri-Compax mallit. Kelloja markkinoitiin kuitenkin melko vähän ja ne olivat arvokkaita, verrattuna vastaaviin malleihin muilta valmistajilta. Toivottua kaupallista menestystä ei saavutettu ja tuotantomäärät jäivät alhaisiksi.

1970-luvulla öljykriisi ja Japanilaiset kvartsikellot aiheuttivat suuria ongelmia Sveitsin kelloteollisuudelle ja UG ei monen muun valmistajan tavoin pärjännyt kilpailussa. 1980-luvulla Universal Geneve myytiin Hong Kongissa toimivalle investointifirmalle. Vaikka Universal Geneve on yhtä toiminnassa oleva kellomerkki, niin keräilijät arvostavat ylivoimaisesti eniten heidän 1960-luvun puolivälin tuotantoa. Näitä 1960-luvun malleja yhdistää voimakas muotoilu, korkealaatuinen rakenne ja ennenkaikkea harvinaisuus.

Sold