Universal Geneve Uni-Compax ”Big-Eye” vuodelta 1964-65

Kuvaus

UNIVERSAL UNI-COMPAX ”BIG EYE”

Hyvin harvinainen Universal Geneve Uni-Compax ”Big Eye” kronografi ref. 884100/02. Erittäin hyväkuntoinen ja täysin alkuperäinen kokonaisuus. Virheetön Panda-tyyppinen ”Big Eye” kellotaulu ja voimakkaan siniset Compax-osoittimet. Koneisto on Universal cal. 125 (Valjoux 23) manuaalivetoinen malli. Alkuperäinen Universal Geneve teräsranneke. Takapohjassa on selvästi näkyvissä ref. ja sarjanumero. Ei laatikkoa/papereita. Kuoren koko on 37mm.

Kello on komissiomyynnissä. Kello on arvokas, hinta pyydettäessä.

Tämä harvinainen Universal Uni-Compax malli oli tuotannossa vuosina 1964-65. Kellon oli muotoilultaan ja ilmeeltään aikaansa edella ja samalla tavoin kun Paul Newman Daytona, se ei ollut suuri kaupallinen menestys. Näitä valmistettiin kahdella eri taulumallilla: hopea-musta (SN) ja musta-hopea (NS). Kokonaistuotantomäärän arvellaan olleen 300-400 kpl/tauluversio. Tällä hetkellä näitä ”Big Eye” malleja arvellaan olevan yhteensä jäljellä vain n. 30 kpl.

Universal Geneve

Universal Watch yrityksen perustivat sveitsiläiset Ulysse Georges Perret ja Numa-Emile Descombes vuonna 1894. Kellovalmistaja muutti 1919 Le Loclesta Geneveen jossa 1960-luvulla Universal Watch vaihtoi nimensä muotoon Universal Geneve. Universal tuli tunnetuksi laadukkaiden kronografien valmistajana. Erityisesti 1940-50-luvulla he valmistivat paljon erilaisia kronografeja sekä kulta että teräskuoriin. Kaikkein tunnetuimmat mallit UG valmisti kuitenkin 1960-luvulla. Tuolloin he toivat tuotantoon kehittyneimmät Compax, Uni-Compax, Tri-Compax mallit. Kelloja markkinoitiin kuitenkin melko vähän ja ne olivat arvokkaita, verrattuna vastaaviin malleihin muilta valmistajilta. Toivottua kaupallista menestystä ei saavutettu ja tuotantomäärät jäivät alhaisiksi.

1970-luvulla öljykriisi ja Japanilaiset kvartsikellot aiheuttivat suuria ongelmia Sveitsin kelloteollisuudelle ja UG ei monen muun valmistajan tavoin pärjännyt kilpailussa. 1980-luvulla Universal Geneve myytiin Hong Kongissa toimivalle investointifirmalle. Vaikka Universal Geneve on yhtä toiminnassa oleva kellomerkki, niin keräilijät arvostavat ylivoimaisesti eniten heidän 1960-luvun puolivälin tuotantoa. Näitä 1960-luvun malleja yhdistää voimakas muotoilu, korkealaatuinen rakenne ja ennenkaikkea harvinaisuus.