Universal Geneve Compax “Exotic Blue” vuodelta 1971

Kuvaus

UNIVERSAL GENEVE COMPAX

Hyvin harvinainen Universal Geneve Compax “Exotic Blue” vuodelta 1971. Ref. 885108. Kellossa on kauniisti ikääntynyt alkuperäinen sininen tritium-kellotaulu ja -osoittimet. Alkuperäisessä vaalean sinisessä lasisarjassa on käytön jälkiä, mutta se on yhä hyväkuntoinen. Teräskuori on erittäin hyvässä kunnossa. Kierrettävässä takapohjassa on selvästi näkyvissä ref. numero ja sarjanumero. Kuoren koko on 36mm.

Kellossa on hyväkuntoinen Valjoux 72 manuaalivetoinen kronografikoneisto. Koneisto on juuri täysin kunnostettu.

Kellon ranneke mokkanahkainen malli meidän omasta mallistosta.

Saimme Universalin tehtaalta vahvistuksen kellon aitoudesta sekä vahvistuksen, että kello on valmistettu vuonna 1971. Kirjeenvaihto toimitetaan kellon yhteydessä.

Kellolla on 12kk huoltotakuu.

UNIVERSAL COMPAX EXOTIC

Universal Geneve esitteli uuden Compax mallin mustavalkoisella Panda kellotaululla vuonna 1964. Tätä ref. 885103-02 mallia kutsutaan keräilijöiden keskuudessa nimellä Nina Rindt tai vain Nina. Kello sai nimensä 1960-luvulla vaikuttaneen F1 kuljettaja Jochen Rindtin vaimon, suomalaisen Nina Rindtin kautta, jonka kädessä tuo mustavalkoinen Compax tuli tunnetuksi. Tämän mallin käänteisellä värityksen omaavaa Compax sisarmallia 885103-01 taas kutsutaan keräilijöiden keskuudssa nimellä Evil Nina. 

Nämä Mk1 Compax Panda/Reverse Panda mallit olivat tuotannossa vuosina 1964-65 ja hiukan muokatut MK2 mallit 1966-1967. Mk1 mallien kokonaistuotantomäärän arvioidaan olleen n.750 kpl ja Mk2 mallien n.1000 kpl/tauluversio.

Ensimmäisten Compax mallien jälkeen Universal esitteli sinisävyiset Exotic Compax mallit n. 1970. Mallia valmistettiin kahdella eri tauluversiolla. Exotic Blue ( tai Exotic Blue Nina) 885108 ja Exotic Silver 885107 sini-hopea kellotaululla. Näiden erikoismallien tuotantomäärät olivat merkittävästi alhaisemmat kuin aiempien Compax mallien. Kokonaistuotantomäärän arvellaan olleen n.250-300 kpl tauluversiota kohden.

Tällä hetkellä arvioidaan, että tätä Exotic Blue mallia olisi jäljelllä koko maailmassa vain muutamia kymmeniä kappaleita. Tämä on hyvin harvinainen kello.

UNIVERSAL GENEVE

Universal Watch yrityksen perustivat sveitsiläiset Ulysse Georges Perret ja Numa-Emile Descombes vuonna 1894. Kellovalmistaja muutti 1919 Le Loclesta Geneveen jossa 1960-luvulla Universal Watch vaihtoi nimensä muotoon Universal Geneve. Universal tuli tunnetuksi laadukkaiden kronografien valmistajana. Erityisesti 1940-50-luvulla he valmistivat paljon erilaisia kronografeja sekä kulta että teräskuoriin. Kaikkein tunnetuimmat mallit UG valmisti kuitenkin 1960-luvulla. Tuolloin he toivat tuotantoon kehittyneimmät Compax, Uni-Compax, Tri-Compax mallit. Kelloja markkinoitiin kuitenkin melko vähän ja ne olivat arvokkaita, verrattuna vastaaviin malleihin muilta valmistajilta. Toivottua kaupallista menestystä ei saavutettu ja tuotantomäärät jäivät alhaisiksi.

1970-luvulla öljykriisi ja Japanilaiset kvartsikellot aiheuttivat suuria ongelmia Sveitsin kelloteollisuudelle ja UG ei monen muun valmistajan tavoin pärjännyt kilpailussa. 1980-luvulla Universal Geneve myytiin Hong-Kongissa toimivalle investointifirmalle. Vaikka Universal Geneve on yhtä toiminnassa oleva kellomerkki, niin keräilijät arvostavat ylivoimaisesti eniten heidän 1960-luvun puolivälin tuotantoa. Näitä 1960-luvun malleja yhdistää voimakas muotoilu, korkealaatuinen rakenne ja ennenkaikkea harvinaisuus.