Universal Geneve Compax ”Exotic Blue” vuodelta 1970-71

Kuvaus

UNIVERSAL GENEVE COMPAX

Erittäin harvinainen Universal Geneve Compax ”Exotic Blue” vuodelta 1970-71. Ref. 885108. Täysin alkuperäinen kokonaisuus. Vaaleansininen bezel, kaksivärinen Compax-kellotaulu ja tritium-osoittimet. Huippukuntoinen teräskuori. Koneisto on Valjoux 72 mallinen manuaalivetoinen kronografi. Takapohjassa on selvästi näkyvissä ref. ja sarjanumero. Alkuperäinen Universal Geneve teräsranneke. Ei laatikkoa/papereita. Kuoren koko on 36mm.

Kello on komissiomyynnissä. Kello on arvokas, hinta pyydettäessä.

1964 Universal Geneve esitteli uuden Compax mallin valko-mustalla Panda-kellotaululla. Tämä oli mallimerkiltään ref.885103/02 ja sitä kutsuaan keräilijöiden keskuudessa nimellä ”Nina Rindt” tai pelkkä ”Nina”.  Tämän nimen kello sai 1960-luvun F1 kilpa-ajaja Jochen Rindtin vaimon mukaan. Hän on suomalainen Nina Rindt, jonka kädessä malli tulli tunnetuksi. Käänteisellä reverse-panda värityksellä oleva sisarmalli oli sitten ”Evil Nina”. Näistä malleista tehtiin MK1 ja MK2 versiot joissa kellot saivat pieniä kosmeettisia muutoksia kellotauluun ja osoittimiin. Nina/Evil Nina MK1 mallit olivat tuotannossa vuosina 1964-65. MK2 versiot taas 1966-67. Nina malleja valmistettiin noin 750 kpl (mk1) ja 1000 kpl (mk2) tauluversiota kohden.

Exotic Compax -mallit esiteltiin vasta vuonna 1970. Exotic malleja oli myös kaksi erilaista. Exotic Blue (tai Exotic Blue Nina) ref. 885108 eli tämä meillä esillä oleva sininen malli sekä Exotic Silver ref. 885107, jossa kellotaulun väritys oli sini-hopea. Näitä erikoisväri malleja valmistettiin paljon vähemmän kuin aiempia Compax-malleja. Ttuotantomäärän arvellaan olleen 250-300 kpl/tauluversio.

Tällä hetkellä näitä ”Exotic Blue” malleja arvellaan olevan jäljellä alle 20kpl koko maailmassa. Kyseessä on poikkeuksellisen harvinainen yksilö.

Universal Geneve

Universal Watch yrityksen perustivat sveitsiläiset Ulysse Georges Perret ja Numa-Emile Descombes vuonna 1894. Kellovalmistaja muutti 1919 Le Loclesta Geneveen jossa 1960-luvulla Universal Watch vaihtoi nimensä muotoon Universal Geneve. Universal tuli tunnetuksi laadukkaiden kronografien valmistajana. Erityisesti 1940-50-luvulla he valmistivat paljon erilaisia kronografeja sekä kulta että teräskuoriin. Kaikkein tunnetuimmat mallit UG valmisti kuitenkin 1960-luvulla. Tuolloin he toivat tuotantoon kehittyneimmät Compax, Uni-Compax, Tri-Compax mallit. Kelloja markkinoitiin kuitenkin melko vähän ja ne olivat arvokkaita, verrattuna vastaaviin malleihin muilta valmistajilta. Toivottua kaupallista menestystä ei saavutettu ja tuotantomäärät jäivät alhaisiksi.

1970-luvulla öljykriisi ja Japanilaiset kvartsikellot aiheuttivat suuria ongelmia Sveitsin kelloteollisuudelle ja UG ei monen muun valmistajan tavoin pärjännyt kilpailussa. 1980-luvulla Universal Geneve myytiin Hong Kongissa toimivalle investointifirmalle. Vaikka Universal Geneve on yhtä toiminnassa oleva kellomerkki, niin keräilijät arvostavat ylivoimaisesti eniten heidän 1960-luvun puolivälin tuotantoa. Näitä 1960-luvun malleja yhdistää voimakas muotoilu, korkealaatuinen rakenne ja ennenkaikkea harvinaisuus.