Rolex Explorer II 1655 ”Top Gun” vuodelta 1980-82

Kuvaus

ROLEX EXPLORER II “TOP GUN”

On hyvin harvinaista, että saamme tarjolle kellon, jolla on mielenkiintoinen historia sekä kellon alkuperäisen omistajan, hänen työtehtäviensä sekä kellon valmistajan kautta. Tämä ”tripla” kuitenkin toteutui tämän Explorer II mallin kohdalla.

Rolex suunnitteli Explorer II mallin alunperin kovaan käyttöön luolasukeltajille. Siihen käyttöön tätä ei kuitenkaan ostettu. Kuoren jäljet kertovat, että tämä Explorer on nähnyt paljon. Ei kuitenkaan syvällä maan alla, vaan kovassa koulutuksessa maan päällä ja korkealla taivaalla. Kello on ollut suomalaisen hävittäjälentäjän käytössä sekä suomessa, että maailmalla. Harvasta kellosta voi myös varmuudella sanoa, että se on kestänyt Yhdysvaltojen merijalkaväen lentäjien TOP GUN akatemian taisteluharjoitusten aiheuttaman rasituksen, ollen yhä upeassa kunnossa.

Kellon historia alkoi Sveitsissä 1980 ja se myytiin Suomessa 1982. Toivomme, että sen tuleva historia on jäädä myös Suomeen.

ROLEX 1665

Harvinainen Rolex Oyster Perpetual Explorer II 1655. Kuoren sarjanumeron mukainen valmistusvuosi on 1980. Huippukuntoinen ja juuri huollettu yksilö. Virheetön, alkuperäinen ja kauniisti ikääntynyt Mk5 musta kellotaulu tritium-lumella ja alkuperäiset tritium osoittimet. Lollipop-mallinen keskisekunti osoitin.  Alun perin punainen ”freccione” nuoliosoitin on muuttunut oranssiksi. Teräs bezel on valmistusvuoden alkuperäinen Mk3 malli. Kuoren koko on 39 mm.

Kellossa on Rolexin cal. 1575GMT automaattikoneisto. Koneisto on juuri huollettu.

Kellossa on kellon alkuperäinen Rolexin Oyster 78360/580 teräsranneke. Lukkokoodi F, 1981.

Kellolla on 12kk huoltotakuu.

ISMO AALTONEN

Tämän kellon alkuperäinen omistaja oli Ilmavoimien hävittäjälentäjä, lennonopettaja ja onnettomuustutkija Ismo Aaltonen (s.1959).

Ismo Aaltonen toimi ilmavoimissa hävittäjälentäjänä ja lennonopettajana vuosina 1979-1998. Ilmavoimien palveluksessa hän sai lentää mm. Saab-Safir, Vinka, Fouga Magister, Hawk ja Draken hävittäjillä sekä myös 2-ohjaajana Hornetilla2. Ilmavoimista hän siirtyi Majurin arvoisena reserviin ja Finnairin palvelukseen1. Finnairilla hän toimi lentoturvallisuus- ja koulutuspuolella. 2011 hän siirtyi Onnettomuustutkintakeskukseen johtavaksi ilmailuonnettomuuksien tutkijaksi. Vuonna 2019 hän aloitti kansainvälisen ilmailujärjestön, ICAO:n onnettomuustutkinnan asiantuntijana.

F/A HORNET-18 JA TOP GUN

Vuonna 1995 Ismo Aaltonen osallistui yhdessä mm. myöhemmin ilmavoimien komentajina toimineiden Jarmo Lindbergin ja Kim Jäämeren sekä 13 muun hävittäjälentäjän kanssa ensimmäisten suomalaislentäjien Hornet koulutukseen Yhdysvalloissa US Navyn NAS Lemoore -tukikohdassa3. Tämän koulutusjakson aikana hän pääsi lentämään F/A Hornetilla muiden suomalaisten ja yhdysvaltalaisten lentäkollegojen kanssa sekä taisteluharjoituksissa, että merellä lentotukialuksilla. Lokakuussa 1995 he osallistuivat taistelukoulutukseen Naval Strike and Air Warfare Center NAS Fallonin tukikohdassa Nevadassa. Tuo koulutus tunnetaan yleisesti nimellä TOPGUN.3

Ismo Aaltonen oli Yhdysvalloissa koordinoimassa F/A-18 Hornet-ohjaajien ja teknisen henkilökunnan koulutusta kevääseen 1996 saakka.1

EXPLORER II

Ismo Aaltonen vahvisti meille, että tämä Explorer II on alun perin ostettu Aseman Kellosta vuonna 19824. Hän kertoi, että kello on ollut hänellä mukana kaikessa, mikä liittyi hävittäjälentäjän tehtäviin 1980-1990-luvulla.  ”Sen kanssa on lennetty Hawkista Drakenin kautta F/A-18 Hornetiin. Kello oli mukana Top Gunissa, sen kanssa on hypätty laskuvarjolla ja oltu pelastautumisharjoituksissa.”

FRECCIONE

Rolex esitteli Explorer II 1655 mallin vuonna 1971. Malli oli alun perin tarkoitettu mm. luolasukeltajien käyttöön. Kellossa on kiinteä teräksinen lasisarja ja suurikokoinen, punainen nuolimainen GMT-osoitin. Bezelin ja GMT-osoittimen avulla luolasukeltajan oli helpompi pitää kiinni vuorokausirytmistä pimeässä luolassa. Tämän nuoliosoittimen vuoksi mallia kutsutaan keräilijöiden keskuudessa nimellä Freccione, (italia: nuoli).

Tuotannon ensimmäisinä vuosina kellotauluissa Rolexin kruunulogo oli nk. frog-foot mallia ja kellotaulun alaosassa oli T-Swiss-T merkintä osoittamassa loistemassan aktivoivaa tritiumia. Myöhemmissä tauluversioissa tritium merkintä muuttui muotoon Swiss-T<25.  Freccione malleissa oli käytössä vuosina 1971-73 suora keskisekunti osoitin. Vuonna 1974 Rolex siirtyi käyttämään pimeässä helpommin näkyvää lollipop-sekuntiosoitin mallia. Explorer II 1655 mallin valmistus päättyi vuonna 1984.

  1. Haastattelu, HS. Ilmailun salapoliisi tietää, miksi kokeneiden lentäjien koneet putoavat. 10.2013
  2. Artikkeli, Fluid Dynamics, Hävittäjien hydrauliikan luotettavuus erittäiän korkealla tasolla. 2/2017
  3. Twitter, Jarmo Lindberg, toukokuu 2022
  4. Puhelinkeskustelu ja sähköpostikirjeenvaihto, kesäkuu 2022