RAF Omega “Broad Arrow” 2771-1 lentäjänkello vuodelta 1953

Kuvaus

Harvinainen RAF Omega “Broad Arrow” 2771-1 lentäjänkello vuodelta 1953. Brittiarmejan Mil-Spec 6B/542 vaatimusten mukainen kronometri rannekello. Lähes virheetön MoD tritium kellotaulu ja osoittimet. Täydellisesti huollettu Omegan cal.283 manuaalivetoinen koneisto. 37mm teräskuori kiinteillä korvakenastoilla. Tämä kello oli tarkoitettu käytettäväksi NATO-canvas/nylon rannekkeilla tai teräs Bonklip rannekkeella. Kuvan kello italialaisella nahka NATO-rannekkeella.

Historiaa

WW2 aikana pommituslennoilla olleet lentokoneet eivät löytäneet maalialueita riittävän tarkasti. Rauhan aikana käytössä olleet radiomajakat oli suljettu ja käytössä oli vain “dead-recogning” menetelmä. Tämä menetelmä luotti navigoinnissa maamerkkeihin ja tarkkaan lentosuunnitelmaan, jossa kartan, lentonopeuden, matkan ja kompassin avulla pyrittiin löytämään kohde. Tämä toimi teoriassa, mutta ei käytännössä. Laskutoimituksissa ei voitu ottaa huomioon sivutuulen vaikutusta lentokoneen suuntaan, mikä aiheutti lentokoneiden eksymisen alkuperäiseltä reitiltä. Jälkikäteen on laskettu, että yli 95% pudotetuista pommeista osui yli 5 mailia ohi kohteen. WW2 aikana kehitettiin lentokoneisiin myös H2S “Airborne map painting radar system 1”. Tämä lentokoneen sisälle rakennettu tutka helpotti navigoitia maan päällä, mutta vain n.300 merimailin päähän rannikon maa-asemista. Tämä tutka aiheutti myös ongelmia. Tutkan voimakas magneettikenttä häiritsi sen aikaisten rannekellojen toimintaa. Tämän vuoksi v.1949 RAF asetti tavoitteeksi saada käyttöön uusi rannekello lentäjille ja navigaattoreille joka olisi hyvin tarkka, iskusuojattu, vesitiivis, magneettisuojattu ja riittävän vahva kestämään äkillisen paineenmuutoksen lentokoneessa. Tällaiselle kellolle annettiin mallinimeksi MK11.

MK11 kelloa käytettiin astro-navigoinnissa eli kellon, sekstantin ja astronomisen taulukon avulla lentokoneen tarkka paikka voitiin laskea missä vain. Ensimmäiset kellot tilattiin Jaeger LeCoultrelta ja IWC:ltä. Myöhemmin kelloja tilattiin myös muilta valmistajilta kuten Omegalta. Nämä 1950-luvun alun mallit nimettiin niiden vaatimustason mukaan (6B/542) samalla kun MK merkinnöistä luovuttiin.

Tämä Omegan 2771-1 malli oli myös Omega Railmaster mallin edeltäjä. Railmaster tuotiin markkinoille 1957 ja se oli Omegan ensimmäinen siviilikäyttöön tarkoitettu magneettisuojattu rannekello.

Lisätiedot

Paino 0,1 kg

Sold