Omega Speedmaster Professional “Dark Chocolate” vuodelta 1969

Kuvaus

OMEGA SPEEDMASTER Professional ref. 145.022-69 ”Chocolate”

Harvinainen Omega Speedmaster Professional ref. 145.022-69 pre-moon vuodelta 1969. Täysin alkuperäinen ja poikkeuksellisen kauniisti ja tasaisesti oksidoitunut (dark-chocolate) tritium kellotaulu. Alkuperäiset osoittimet ja DON bezel. Kellossa on täysin kunnostettu cal. 861 manuaalivetoinen kronografikoneisto. Kellon koko on 42mm.

Kellossa on malliin kuuluva Omegan jousto-teräsranneke ref. 1039, 633-päätypaloilla. Lukkokoodi on 3-70 (maaliskuu 1970).

Takapohjassa on kevyt kaiverrus vuodelta 1971. Kello tuli meille sen alkuperäiseltä omistajalta, joka oli ostanut sen uutena Suomesta.

Kellon mukana tulee malliin kuuluva Omegan punainen kellolaatikko, ei papereita.

Kellolla on 24kk huoltotakuu.

Chocolate kellotaulut

Jean Singer & Cie valmisti 1960-luvulla lähes kaikki kellotaulut Omegalle. Speedmaster mallien kellotaulun pohja oli messinkiä joka ensin lyötiin muotoon, puhdistettiin ja pohjustettiin ennen pinnoitusta. Musta väri oli sinkki/nikkeli sekoitusta, joka elektrolyysikylvyssä kiinnitettiin messinkipohjaan. Mustaksi pinnoitetun taulun päälle tehtiin suojalakkaus, jonka tarkoitus oli estää nikkelipinnan oksidoituminen. Singer on myöhemmin vahvistanut, että tuolloin käytetty lakka ei ollut tasalaatuista ja se ei aina suojannut kellotaulua oksidoitumiselta.

Varhaiset 1957-1960 aikakauden kellotaulut ovat lähes aina oksidoituneet vaalean ruskeaksi (milk-chocolate). Tämä on tapahtunut lähinnä lämpötilan, UV-valon ja hien/kosteuden yhteisvaikutuksesta. Pienessä osassa 1960-luvun alkupuolen kellotauluja on myös havaittavissa rusehtumista, mutta väri näkyy harvoin kovin voimakkaana.

Lakkausprosessissa tapahtuneen virheen vuoksi pienessä osassa vuoden 1969 kellotauluja tapahtui voimakas värimuutos. Oksidoituminen aiheutti voimakkaan tummaruskean sävyn kellotauluun (dark chocolate). Joskus sävy on vain mustanruskea, mutta harvinaisissa tapauksissa se oli vaaleampi (milk chocolate) ja ruskea oli vallitseva sävy kellotaulussa. Kun virhe huomattiin, niin prosessia muutettiin ja nitroselluoosalakka korvattiin syntettisellä lakalla jonka jälkeen oksidoituminen loppui. 1970-luvun jälkeen ei tunneta ruskeaksi oksidoituneita Omega Speedmaster malleja.

2007 Omegan esitteli Speedmaster ref. 311.30.42.30.13.001 mallin, jossa kellotaulu tehtiin ruskeaksi tarkoituksella. Malli oli homage näille 1960-luvun alkuperäisille yksilöille.