Harvinainen 18k Omega Speedmaster “Tribute to Astronauts” vuodelta 1969, Price on request

Kuvaus

Hyvin harvinainen, numeroitu, 18k kultainen Omega Speedmaster “Tribute to Astronauts” kuukello vuodelta 1969. Ref. BA145.022-69. Täydellisesti kunnostettu Omegan cal.861 kronografikoneisto. Täysin alkuperäinen kokonaisuus jossa mm. kellotaulu on kultaa. Kellossa on vain tätä mallia varten valmistettu 18k kultainen ranneke, kaiverrus lukossa: Algot Kettunen. Huollon yhteydessä kellon kaikki osat on säilytetty alkuperäisinä. Takapohjassa teksti punaisella “OMEGA SPEEDMASTER APOLLO XI 1969, THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON, 793”. Kuoren koko 42mm. Omega museon “Extract from archives” todistus jonka mukaan kello on toimitettu Suomeen 10. Huhtikuuta 1970. Kellon mukana tulee myös Omegan punainen kellolaatikko ja käsin tehty nahkaranneke.

Apollo 11 lennon ja ensimmäisen onnistuneen kuuhun laskeutumisen jälkeen Omega juhlisti tätä saavutusta 18k kultaisella De Luxe Speedmaster kellolla. Tätä numeroitua mallia valmistettiin yhteensä 1014 kpl. 

Omega lahjoitti kellot nr.1 ja 2 Yhdysvaltojen presidentille Richard Nixonille ja varapresidentti Spiro Agnewille (nyt Omega museossa). Kellot nr.3-28 annettiin yhdysvaltalaisille astronauteille illallistilaisuudessa Houstonissa 25.11.1969. Esimerkiksi astronautti Neil Armstrong sai kellon nr.17 ja Edwin “Buzz” Aldrin kellon nr.21. Jo tuolloin edesmenneet astronautit Ed White, Virgil “Gus” Grissom ja Roger Chaffee saivat myös omansa. Astronauteille osoitetuissa kelloissa takapohjassa luki astronautin nimen lisäksi teksti “to mark man’s conquest of space with time, through time, on time”. Kellot nr.29-32 annettiin sveitsiläisille arvohenkilöille, mutta ilman numerointia.  

Kellot nr.33-1000 tulivat myyntiin yksityishenkilöille. Näissä yksilöissä oli teksti “OMEGA SPEEDMASTER APOLLO XI 1969, THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON”. Ensimmäiset takapohjan kaiverrukset tehtiin ilman tekstitäyttöä, kun taas myöhempien versioiden kaiverrukset täytettiin punaisella värillä. Kellot nr.1001-1008 annettiin vuosina 1972-73 astronauteille joiden lennot eivät olleet vielä v.1969 toteutuneet (Apollo 14-17). Kellot nr.1009-1014 annettiin valikoiduille julkisuuden henkilöille. 

Algot Kettunen
 

Kellon ensimmäinen omistaja oli Oululainen insinööri, ralliautoilija, Pohjola-rallin pitkäaikainen kilpailujohtaja ja Oulun Urheiluautoilijoien kunniapuheenjohtaja Algot Kettunen. Hän osallistui itse rallikilpailuihin 1960-luvulta alkaen autonaan mm. Morris Mini Cooper S. Hänen insinööritoimisto suunnitteli mm. Tähtiniemen sillan Heinolassa.
 

Kello on tullut meille suoraan ensimmäisen omistajan perheeltä. On todennäköistä, että tämä on yksi harvoista, ellei ainoa Suomeen toimitettu Omega Speedmaster “Tribute to Astronauts” malli. Kelloa on pidetty hyvin ja se on poikkeuksellisen hienossa kunnossa.

Hinta pyydettäessä, price on request.

Lisätiedot

Paino 0,3 kg

Sold