Eterna-Matic Kon-Tiki sukeltajankello vuodelta 1967

Kuvaus

ETERNA-MATIC KON-TIKI

Harvinainen Eterna-Matic Super-KonTiki 130FTP sukeltajankello vuodelta 1967. 542xxxx. Kellossa on alkuperäinen ja lähes virheetön musta ”gilt-gloss” tritium kellotaulu ja -osoittimet. Musta kierrettävä bezel on uudenveroinen. Teräskuori on poikkeuksellisen hyväkuntoinen. Lasikkeessa on Eternan kuulalaakeri-logo. Takapohjassa on kultainen Kon-Tiki lautan kohokuvio. Kello on yhä vesitiivis. Kuoren koko on 40mm.

Kellossa on juuri täysin kunnostettu Eternan cal. 1489K automaattikoneisto.

Kellossa on harvinainen, mallin alkuperäinen Gay Frersin valmistama ohut teräsranneke. Ranteen lukossa on teksti Kon-Tiki, vuosileima 1/72. Kellon mukana tulee myös harvinainen nahkainen Eterna-Matic kellokotelo, ei papereita.

Kellolla on 12kk huoltotakuu.

KON-TIKI

Eterna kehitti KonTiki mallin vuonna 1958. Tämä 36,5mm kokoinen, 60m syvyyteen vesitiivis automaattikello sai nimensä Norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin käyttämän Kon-Tiki lautan mukaan. Thor Heuerdahl ja neljä muuta matkaajaa purjehtivat balsapuisella Kon-Tiki lautalla Perun rannikolta Polyneesian saaristoon vuonna 1947. Heidän tavoitteenaan oli todistaa vanha väite, että Polynesian saaristo asutettiin idän suunnasta toisin kuin oli aiemmin väitetty. Matka kesti 101 päivää ja se sai suurta positiivista huomiota sodanjälkeisen maailmassa.

Ensimmäisen Kon-Tiki mallin jälkeen Eterna lähti kehittämään kelloa enemmän sukelluskelloksi. Super-KonTiki 130IPT esiteltiin vuonna 1960. Tätä kelloa varten kehitetty vahvistettu 37mm teräskuori kierrettävällä lasisarjalla mahdollisti sen käyttämisen 200 metrin syvyydessä.

Super mallin toinen kehitysversio 130PTX esiteltiin vuonna 1962-63 ja sen mukana kello sai halkaisijaltaan suuremman ja järeämmän 40mm teräskuoren. Ensimmäiset kierrettävällä lukkonupilla varustetut versiot tulivat käyttöön n. 1966.

Kolmas kehitysversio 130FTP esiteltiin 1967 ja sen mukana kello sai uuden automaattikoneiston, jonka käyntivara oli aiempaa parempi. Kuori pysyi 40mm kokoisena saaden vain pieniä kosmeettisia muutoksia. Kellotaulussa Super teksti siirtyi Kon-Tiki tekstin alle, mutta virallisesti nämä kellot ovat aina Super-KonTiki malleja.