Breitling Chronomat Chrono-Matic ref.8808 vuodelta 1973

Kuvaus

BREITLING CHRONOMAT 8808

Harvinainen Breitling Chronomat Chrono-Matic 8808 vuodelta 1973. Suomikello. Kellossa on hyväkuntoinen alkuperäinen lakattu musta tritium kellotaulu ja -osoittimet. Kierrettävä lasisarja ja sen asteikko ovat hyvässä kunnossa. Teräskuori on lähes uudenveroinen. Kuoren koko on 41mm.

Chronomat 8808 mallissa käytettiin Breitlingin yhdessä Heuer/Buren/Hamiltonin kanssa kehitettyä CHRONO-MATIC cal.12 mikroroottori automaattikronografi koneistoa. Tämä koneisto oli parannettu versio cal.11 mallista. Koneisto on täysin huollettu.

Kellossa on NSA:n Breitlingille valmistama alkuperäinen teräsranneke. Kellon mukana tulee ruskea nahkakotelo, ei alkuperäisiä papereita.

Kellolla on 12kk huoltotakuu.

SUOMALAISEN LENTÄJÄN KELLO

Kellon ensimmäinen omistaja oli lentokapteeni Olli Kiviranta. Kiviranta valmistui liikennelentäjäksi Ruotsissa Linjeflygin koulusta 1961. Hän toimi aluksi Kar-Airin palveluksessa kunnes siirtyi Finnairilla vuonna 1965. Finnairilla hän oli töissä vuoteen 1988 asti. Tämä Breitling oli hänen työkellonsa. Ennen lentäjän uraa hän oli harrastanut motocrossia tamperelaisessa Team Peto tallissa, jonka nimissä hän voitti suomen-mestaruuden 250cc luokassa.

BREITLING CHRONOMAT ja CHRONO-MATIC

Chronomat on Breitlingin vanhin kronografi malli, joka esiteltiin 1941. Se oli myös Breitlingin mukaan maailman ensimmäinen rannekello, jossa oli lasisarjassa kierrettävä laskutikku asteikko (slide-rule). Tämä ei ole aivan totta, sillä juuri ennen Chronomat mallia MIMO oli patentoinut LOGA mallin, jossa oli jo tämä toiminto. Chronomat mallin laskutikku oli kuitenkin monipuolisempi ja siten Breitling sai sille myös patentin.

Chronomat mallin lasisarjan laskuasteikko mahdollisti, että kellon avulla voitiin tehdä nopeita laskutoimituksia. Breitling käytti Chronomat malleissa 1940-1960-luvuilla manuaalivetoista Venus 175 koneistoa. Chronomat mallisto osoittautui suosituksi ja sen pohjalta Breitling kehitti erityisesti lentäjille suunnitellun Navitimer mallin vuonna 1952.

Vuonna 1969 Breitling esitteli yhdessä Heuer/Buren/Hamiltonin kanssa ensimmäiset automaattikronografit joissa käytettiin cal.11 mikroroottori koneistoa. Chronomat mallistossa tämä tuli käyttöön ensin suurikokoisessa 48 mm 1808 mallissa.

Cal.11 korvautui hyvin nopeasti parannetulla cal.12 mallilla, jonka pohjalle Breitling teki 1808 mallin rinnalle pienemmän 41mm Chrono-Matic 8808 mallin. Kello oli tuotannossa hyvin lyhyen ajan, jonka vuoksi niitä on hyvin harvoin tarjolla.

1970-luvun puolivälissa Chronomat mallia tehtiin vielä ilman kronografia automaattikoneistolla sekä myös kvartsikoneistolla kunnes vuonna 1978 Breitling lopetti toimintansa.

Tehtaan osti Ernest Schneider joka aloitti tuotannon uudelleen 1980. Vuonna 1984 hän esitteli uuden Chronomat mallin, täysin toisenlaisena kuin mitä se oli aiemmin ollut.