Kellojen arvonmääritys

Teemme kellojen arvonmäärityksiä asiakkaille monista eri lähtökohdista. Kun ostamme kellon liikkeen kokoelmaan, niin puhumme useimmiten sisäänostoarvosta. Tämä tarkoittaa kellon arvoa senhetkisessä kunnossa ennen huoltoa ja muita viimeistelytöitä. Huollon yhteydessä asiakas usein haluaa usein tietää kellonsa arvon ennen ja jälkeen kunnostuksen. Keräilijät voivat pyytää arvion koko kokoelmansa vakuutusarvosta tai vain yksittäisen kellon nykyarvon. Perikunnat haluavat arvottaa koko kuolinpesän kellot ja vakuutusyhtiöt pyytävät arvioita vahingoittuneiden kellojen arvosta sekä uushankintahinnoista. Nämä arvot voivat kaikki poiketa toisistaan ja näissä kaikissa tapauksissa voimme auttaa.

Meille tuodaan kelloja tutkittavaksi joka päivä. Suurimmassa osassa näistä tapauksista voimme antaa arvion heti asiakkaan odottaessa. Monet näistä kelloista eivät ole arvokkaita ja niiden kanssa ei kannata tehdä välttämättä paljoakaan. Usein kuitenkin asiakas päätyy kunnostamaan kellon sen historian vuoksi. Kellon tunnearvo on usein huomattavan paljon suurempi kuin sen rahallinen arvo.

Välillä käy niin, että kello onkin normaalia harvinaisempi. Useimmiten voimme näissäkin tapauksissa antaa arvion heti odottaessa. Kerromme, miksi kello on arvokas, mikä siinä on alkuperäistä, missä kunnossa kello on ja tarvitseeko se huoltoa. Keskustelemme huollosta ja sen kustannuksista. Jos omistaja niin haluaa (ja kello sopii kokoelmaamme) voimme antaa tarjouksen kellon ostosta. Usein kellon omistaja päätyy kuitenkin kunnostamaan kellon itselle omaan käyttöön. Lisätieto kellosta ja sen historiasta on monessa tapauksessa riittävä syy kunnostaa kello itselle ja siten jatkaa sen historiaa perheessä tai suvussa.

Sitten on tapauksia, jotka eivät ole aivan itsestään selviä, edes pitkällä kokemuksella. Tällöin otamme kellon tarkemmin tutkittavaksi. Tällöin tutkimme kellon valmistusvuoden, referenssinumeron, lasisarjan, kellotaulun, osoittimet, kuoren, nupin, takapohjan ja koneiston. Kaikkien näiden pitää kuulua yhteen, jotta kello olisi alkuperäinen kokonaisuus. Arvokellojen kanssa alkuperäisyys on kaikki kaikessa. On hyvin suuresti arvoon vaikuttava asia, että kaikki kellon osat ovat yhteenkuuluvia. On erittäin yleistä, että vintage kelloa on sen historian aikana huollettu niin, että erityisesti kuoren/kellotaulun osia on vaihdettu. Esimerkiksi 1950-60-luvun Omegan Speedmaster kuukellossa pelkkä takymetri-lasisarjan vaihto alkuperäisestä uudempaan, sinänsä aitoon tehdasvaraosa-versioon, vie kellon arvosta useita tuhansia. Tätä on aina tapahtunut kaikille rannekelloille, ehkä eniten kaikista Rolexin ja Omegan eri malleille.

Full set

Myös kellon alkuperäisillä dokumenteilla on merkitystä kellon arvoon. Vielä 1990-luvulla kelloliikkeessä oli normaalia, että uuden kellon ostaja halusi itselleen vain takuupaperit ja kellon käteen. Laatikolla, käyttöohjeilla ja muilla dokumenteilla ei ollut juurikaan väliä. Tämä on vähitellen muuttunut ja ihmiset ymmärtävät dokumentaation arvon. Keräilykelloissa ja erityisesti uudemmissa arvokelloissa dokumenteilla on paljon merkitystä. Keräilykelloissa niitä on harvoin jäljellä ja sen vuoksi yksilöt, jossa dokumentit ovat olemassa ovat aina arvokkaampia. Kyse ei ole aitoudesta, se voidaan yleensä todeta kellon muista osista, vaan kokonaisuudesta. Full-set on se mitä kaikki keräilijät haluavat.
Uudemmissa arvokelloissa kysymys on vielä tärkeämpi. Markkinoille tulee koko ajan enemmän hyvin tehtyjä väärennöksiä, joita on lähes mahdoton tunnistaa ilman kellon purkamista. Alkuperäinen (ja aito) dokumentaatio antaa turvaa. Ongelma on, että myös dokumentteja väärennetään, erityisesti Rolexin kohdalla.