Aarne Honkavaaran Helsingin Fairplay Cup Rolex vuodelta 1965

Kuvaus

Jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja Aarne ”Dynamo” Honkavaaran jääkiekon v.1965 MM-kisasta saama Rolex Fairplay Cup palkinto rannekello. Full set, kaikki alkuperäiset tarvikkeet ja paperit. Rolex Oyster Perpetual Date Certified Chronometer ref. 1500.  Kellossa on Rolexin cal.1560 automaattikronometri koneisto. Rolex ”riveted” ref. 7205–57 metalliranneke. Täydellisesti Lindroosilla huollettu 2016.

Kellon mukana tulee hyvin harvinainen alkuperäinen Rolex Fairplay Cup-laatikko (sisä ja ulko), alkuperäinen laatikkoon kuuluva Tyler Rubber Company, Art Ross Hockey League Puck, puinen jääkiekkomaila ja Rolexin vihreä Swimpruf ja punainen kronometri tagi. Mukana myös alkuperäinen kronometritodistus ja takuulappu.

Kuoren halkaisija 34 mm. Kellon mukana tulee myös kirja: Dynamo-rakkaudesta jääkiekkoon -Aarne Honkavaaran tarina.

Aarne Honkavaara (1924–2016)

Aarne Honkavaara oli jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja, Suomen jääkiekkoilun ”Grand Old Man”. Honkavaara pelasi hyökkääjänä jääkiekkoa Suomen maajoukkueessa 1946–1953. Hänen edustamansa jääkiekkoseurat olivat Tampereen Ilves ja Tampereen Kisa-Veikot.

Aarne Honkavaara oli parhaimmillaan sekä SM-sarjan, että Leijonien johtava pelaaja, paras maalintekijä ja kapteeni. Honkavaara toimi myös sekä seurajoukkueensa että Leijonien valmentajana. Hän aloitti lajin tilastoinnin Suomessa ja toimitti ja julkaisi Jääkiekkokirjaa vuodesta 1960 alkaen.

Honkavaara kuului suomalaisen jääkiekon pioneerisukupolveen. Hänen tehotilastonsa SM-sarjatasolla ovat ylittämättömät: 62 ottelua, 143 maalia, 61 syöttöä. Leijonissa Honkavaara laukoi lyömättömät 46 maalia 47 ottelussa. Hänen pelaajauransa päättyi maaottelussa Puolassa 1953 kun vastustajan pelaaja kaatui hänen päälleen ja minkä seurauksena sääriluu murtui pahoin.

Loisteliaan peliuransa jälkeen Honkavaara valmensi Suomen huipulla. Ilveksen valmentajana hän vei seuran kolmeen SM-kultaan. Leijona-luotsina Honkavaara toimi neljissä MM-kisoissa ja apuvalmentajana kolmissa kisoissa sekä Innsbruckin olympiakisoissa 1964. 

Helsingin MM-kisat 1965

Suomi sain v.1963 pidetyssä IIHF:n kokouksessa v.1965 MM-kisojen järjestämisoikeuden. Aarne Honkavaara toimi kisojen aikana suomen maajoukkueen kakkosvalmentajana. MM-kisojen ottelut piti pelattaman Helsinkiin rakenteilla olleessa uudessa jäähallissa, mutta vuotta ennen kisoja Helsinki ilmoitti, ettei se saa hallia ajoissa valmiiksi. Liiton puheenjohtaja Harry Lindblad marssi saman tien Tampereen kaupunginjohtajan Erkki Lindforsin luo ja kertoi tilanteen. Lindfors ilmoitti heti, että tehdään halli Tampereelle ja pidetään kisat siellä. Uusi halli avattiin kuukausi ennen kisojen alkua. Pelit pidettiin Tampereella ja suomi sijoittui kisoissa seitsemänneksi. Suomen joukkue valittiin 1965 Fair Play Cupin voittajaksi.

Fair Play Cup

IIHF esitteli Fair Play Cup palkinnon Itävallassa v. 1927. Palkinto päätettiin myöntää joukkueelle, joka sai vähiten rangaistuksia turnauksen aikana. Ensimmäinen Fair Play Cup palkinto myönnettiin Belgian maajoukkueelle v.1927. Rolex oli useina vuosina sponsoroimassa tätä palkintoa.

Lähteet:
Kirja: Dynamo-rakkaudesta jääkiekkoon, Aarne Honkavaara ja Pasi Mennander, 2002. Suomen Jääkiekkomuseon verkkosivut ja Wikipedia.

Lisätietoa:

http://jaakiekkomuseo.vapriikki.fi/leijonat/honkav…

http://jaakiekkomuseo.vapriikki.fi/ah_nayttely.htm…

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aarne_Honkavaara

http://yle.fi/urheilu/3-8763269

 

 

 

 

Sold