Aarne Honkavaaran Fairplay Cup Rolex vuodelta 1964

Kuvaus

Aarne “Dynamo” Honkavaaran Innsbruckin Olympialaisissa v. 1964 saama Rolex Fairplay Cup rannekello. Rolex Oyster Perpetual Date, Certified Chronometer ref. 1500.  Alkuperäinen Rolex “riveted” ref. 7835 teräsranneke (lukko uusittu). Täydellisesti Rolexin huollon v.2016 kunnostama.

Kellon mukana tulee myös alkuperäinen Rolex Fairplay Cup laatikko (myös suojalaatikko), Rolex Fairplay Cup hopeapokaali, alkuperäinen laatikkoon kuuluva C.C.M Art Ross Hockey League Puck, puinen jääkiekkomaila ja Rolexin punainen kronometri tagi. Kuoren halkaisija 34mm. Kellon mukana tulee myös kirja Dynamo-rakkaudesta jääkiekkoon -Aarne Honkavaaran tarina.


Aarne Honkavaara (1924-2016)


Aarne Honkavaara oli oli jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja, Suomen jääkiekkoilun “Grand Old Man”. Honkavaara pelasi hyökkääjänä jääkiekkoa Suomen maajoukkueessa 1946–1953. Hänen edustamansa jääkiekkoseurat olivat Tampereen Ilves ja Tampereen Kisa-Veikot.

Aarne Honkavaara oli parhaimmillaan sekä SM-sarjan että
Leijonien johtava pelaaja, paras maalintekijä ja kapteeni. Honkavaara
toimi myös sekä seurajoukkueensa että Leijonien valmentajana. Hän
aloitti lajin tilastoinnin Suomessa ja toimitti ja julkaisi
Jääkiekkokirjaa vuodesta 1960 alkaen.

Honkavaara kuului suomalaisen jääkiekon pioneerisukupolveen. Hänen
tehotilastonsa SM-sarjatasolla ovat ylittämättömät: 62 ottelua, 143
maalia, 61 syöttöä. Leijonissa Honkavaara laukoi lyömättömät 46 maalia
47 ottelussa. Hänen pelaajauransa päättyi maaottelussa Puolassa 1953 kun vastustajan pelaaja kaatui hänen päälleen ja minkä seurauksena sääriluu murtui pahoin.

Loisteliaan peliuransa jälkeen Honkavaara valmensi Suomen huipulla.
Ilveksen valmentajana hän vei seuran kolmeen SM-kultaan.
Leijona-luotsina Honkavaara toimi neljissä MM-kisoissa ja
apuvalmentajana kolmissa kisoissa sekä Innsbruckin olympiakisoissa 1964.


Fair Play Cup

IIHF esitteli Fair Play Cup palkinnon Itävallassa v. 1927. Palkinto päätettiin myöntää joukkueelle joka sai vähiten rangaistuksia turnauksen aikana. Ensimmäinen Fair Play Cup palkinto myönnettiin Belgian maajoukkueelle v.1927. Rolex oli useina vuosina sponsoroimassa tätä palkintoa.

Lähteet:  Kirja: Dynamo-rakkaudesta jääkiekkoon, Aarne Honkavaara ja Pasi Mennander, 2002. Suomen Jääkiekkomuseon verkkosivut ja Wikipedia.

Lisätietoa:

http://jaakiekkomuseo.vapriikki.fi/leijonat/honkav…

http://jaakiekkomuseo.vapriikki.fi/ah_nayttely.htm…

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aarne_Honkavaara

http://yle.fi/urheilu/3-8763269


On äärimmäisen harvinaista, että voimme tarjota kahta Rolexin urheilupalkintona antamaa kelloa jonka koko historia tunnetaan (katso myös Rolex Date Fairplay Cup Helsinki v.1965). Aarne “Dynamo” Honkavaaran toiminta pelaajana ja valmentajana vaikutti olennaisesti Suomen jääkiekon historialliseen menestykseen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Molemmat näistä kelloista ovat museotason esineitä, mutta myös sellaisia jotka sopivat haluttaessa päivittäiseen käyttöön.